25.5.08

Kangasalan Kevätpyöräily

Kävin ensimmäistä kertaa maantielenkillä Tampereen itäpuolella. Sattui niin, että bongasin fillarifoorumista Kangasalan Kevätpyöräilyn loppuviikosta - ja sehän sopi hyvin kalenteriin, joten suunnistin sunnuntaina sinne. Osanottomaksukin oli kohtuullinen 5 euroa. Vaihtoehtoina olivat 30 tai 80 km matkat, joista valitsin 80 kilometrin lenkin. Näin oli tehnyt lisäkseni kaikkiaan 45 pyöräilijää.

Täytynee tällä kertaa kertoa tavanomaista enemmän tästä lenkistä - ja sen valmisteluista. Perheellisenä ajankäyttö on pätkittäistä ja rajallista, ja valmistelin lenkille lähtöä jo edellisenä iltana tarkistamalla pyörän ja varusteet, hakemalla asusteet valmiiksi ja pakkaamalla varavarusteita reppuun. Ettei tulisi aamulla kiire. Ja jotta aamulla voisi lähteä hyvissä ajoin kohti lähtöpaikkaa, siltävaralta että sitä joutuu etsimään; en ollut aiemmin käynyt Kangasalan keskustassa.

Kaikki menikin hyvin siihen saakka, kun auto oli pakattu ja pyörä nostettu kattotelineelle. Autoa startatessa kuuluikin vain pelkkä "naks". Doh. Vilkaisu takapenkille paljasti, että lastenistuimen kohdalla oleva sisävalo paloi. Oli varmaan palanut siinä koko viikon, ja akku oli tyhjentynyt... Kyllä raikui kabiinissa muutama valikoitu kotimainen voimasana hetken aikaa. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin se, ettei työkaulu (tässä italialainen polkupyöränkuljetin) toimi! Onneksi samassa talossa asuva tuttavaperhe oli kotona (ja hereillä), ja sain käynnistysapua. Kiitokset vain naapurille avusta, se pelasti pyöräilypäiväni :D

Ehdin siis ajoissa lähtöpaikalle. Ainoastaan kännykän ja GPS-mokkulan virittely telineelle jäi vaiheeseen. Sijoitin GPS-mokkulan keskimmäiseen selkätaskuun ja kännykän rintataskuun. Ilmeisesti tästä sijoittelusta johtui, ettei Sports Trackeriin tallentunut (taaskaan) kuin ensimmäiset kaksi kilometriä! Onneksi tällä kertaa oli mukana perinteinen nopeusmittari, ja sain sentään kilometrimäärän ja matka-ajan talteen. Pirkan Pyöräilyä ajatellen telineen rakentelu on siis välttämätöntä, jotta laitteet saa vierekkäin ja signaalitien näin mahdollisimman häiriöttämäksi.

Sitten itse lenkille. Reitti kulki Kangasalan keskustan torilta Sahalahden ja Aitoon kautta Pälkäneelle ja sieltä takaisin lähtöpaikalle. Oheinen linkki reittitallenteeseen on jonkun kärkijoukon kaverin tallentama, ei minun.

Alkumatkasta liityin "Kanuunajunaan" eli keltapaitaisten ripeään joukkoon. Matkavauhti nousikin keskustan alkusyheröiden jälkeen pian 40...50 km/h välimaastoon, ja kymmenen kilometrin kohdalla totesin sen olevan liian rivakkaa menoa omalle kuntotasolle - sykkeet olivat koko ajan 160 - 180 välimaastossa. Saman oli todennut toinenkin kaveri, jolle vauhtia kommentoin. Ajelimmekin sitten loppumatkan samaan tahtiin.

Jonkin ajan kuluttua meidät saavutti toinen ryhmä, johon liityimme mukaan. Välillä toimimme vetovuorossa - muita vetäjiä ei oikein tahtonut sitten löytyäkään. Kiitokset niille parille kaverille, jotka osallstuivat vetovuoroihin.

Tästä junasta suurin osa pysähtyi ensimmäiselle taukopaikalle. Jatkoimme kaverin kanssa matkaa pysähtymättä. Minulla oli vielä juomaa ja geelejä jäljellä, ajattelin niiden riittävän hyvin matkan toiselle taukopaikalle. Jonkin ajan päästä meidät saavutti taukopaikalta lähtenyt kärkijoukosta erkaantunut ryhmä, jonka mukana ajoimme jonkin matkaa - kunnes totesimme ryhmän vauhdin turhan rivakaksi. Jatkoimme sitten kaksistaan vuorovedoin keskimäärin kolmenkympin vauhtia.

Matkaa kertyikin 81,3 km, johon aikaa kului 2 h 35 min. Keskinopeus 31,3 km/h. Ensimmäinen kolmenkympin ylitys tälle kaudelle, ja pisin yli kolmenkympin matkani tähän asti! Viime vuoden tilastossa on vain kaksi nopeampaa lenkkiä, joista nopeimpana 14 km keskinopeudella 32,75 km/h. Keskisyke olikin sitten 153, huippu 213 (jota taas hieman epäilen; korkein vilkaisemani lukema oli 180) ja kaloreita kului 1 596 kcal. Täytynee käydä mittauttamassa sykerajat ja säätää mittari sen mukaan uusiksi, sillä nykyisillä arvoilla näyttäisi siltä, että suurin osa matkasta tuli poljettua anaerobisella puolella:



Urheilujuomaa ja geelejä oli mukana riittävästi. Ehkä matkan keskivaiheilla olisi voinut tankata energiaa enemmän, sillä viimeiselle 15 km matkalle oli energia selkeästi vähentynyt jaloista. Kivun tunnetta ei kuitenkaan tullut, eikä hapottumista - vain sellainen väännön puuttumisen tunne. Vaikuttaisi siltä, että hiilihydraattinen urheilujuoma toimii elismistölleni geelejä paremmin.

Kiitokset vielä Heikille matkaseurasta, vetoavusta ja erityisesti saunomisesta! Kyllä lämmin sauna ja jäähdytysdippaukset Vesijärvessä olivat todella luksusta! Upea matka kaiken kaikkiaan :D

Kaivannon taukopaikalla. Takana 72 km - ja vielä hymy irtoaa

22.5.08

Keskiviikon maastolenkki

Keskiviikkoiltana osallistuin maastopyörällä Kanuunoiden keskiviikkolenkille Lamminpään - Julkujärven reitillä. Upea keli ja upea reitti! Harmi vain, että jälleen kerran Sports Tracker jätti toimimatta: ilman mitään ilmoitusta lokitus katkesi alkumatkasta, 5,7 km kohdalla. Matkaa kuitenkin kertyi reilu 20 km siirtymäajoineen. Ohessa muutamia kuvia matkan varrelta.


Suunnantarkistustauko I



Suunnantarkistustauko II



Tietyömaan ylitys



Julkujärvellä I



Julkujärvellä II



Julkujärvellä III


Tämä oli toinen osallistumiskertani ja kaikkiaan neljäs kerta samalla reitillä. Joka kerta tulee ihmeteltyä - positiivisessa mielessä - reitin monipuolisuutta: on avointa mäntykangasmetsää, sekametsää, hakkuuaukea, kivikoita, järvimaisemaa, sorapolkuja, vanhaa kuusimetsää, nuorta koivikkoa... Polut vaihtelevat tasaisesta juurakkoon ja kivikkoon, jälkimmäisestä hyvänä esimerkkinä "pallomeri" jonka nöösi vielä tällä kerralla ylitti taluttamalla - rimakauhu iski! Täytynee uhrata joku aurinkoinen iltapäivä kuvauskierrokselle kännykkäkameraa paremman kameran kanssa.

Myöhästyminen oli tällä kertaa todella lähellä: perinteiseen pyöräilyvarusteiden etsimiseen kului aikaa, ja juuri kun olet jo lähdössä, kengistä kuuluu kummaa kolinaa. Tarkistus: klossit ovat löysällä, toisesta kengästä melkein ruuvi kokonaan irti! Eikun säätämään ja kiristämään... Viimeinen myöhästymistilanne iski päälle urheilumajan mäkeä ylös polkiessa: syke 160+ ja jalkoja hapottaa. Mielessä käy jotta no niin, kello on jo 18:39, porukka on jo mennyt ja näinkös vielä käy että mies on toimintakyvyttömässä kunnossa ennen kuin edes pääsee metsään... Onneksi ehdin juuri mukaan lähtöön, ja alkuvauhti oli sen verran rentoa, että ehti palautumaan siirtymätaipaleen sprintistä.

Sykejakaumasta piirakkadiagrammi alla. Sykemittarilla aikaa iltalenkille kertyi 2 h 37 min, keskisyke 137. Muutaman nousun aiheuttaman anaerobisen piikin pääsi hyvin palauttelemaan, harvoin on pyöräilylenkillä 34 % leppoisalla sykealueella!

11.5.08

"Who let the dogs out?"

Maastopyörällä voi käydä ulkoiluttamassa koiraakin. Yllättävän hyvin meni ottaen huomioon, ettei kyseistä yli kymmenvuotiasta ole aiemmin ulkoilutettu polkupyörän kanssa... reitti ja kuvia täällä.

Pyörälenkistä ei tosin voi puhua, kun vauhti määräytyy koiran tahdin mukaan. Aluksi mennään ihan kohtuullista vauhtia (pakollisine reviirinmerkintäpysähdyksineen tosin) mutta sitten vauhti hiipuu - erityisesti, kun pitää palata takaisin!


Koiramainen juomatauko



Lumi sulaa ja puro solisee



Ajoreittiä ja maisemaa - oli pilvinen ja sateinen päivä; lähes koiranilma ;)

10.5.08

Maastopyöräilyä Kajaanissa

Kävin viettämässä pitkän viikonlopun Kainuussa. Lauantaina tutustuimme Esan kanssa Kajaanin keskustan lähimaastoon Pöllyvaaralla ja Vimpelinvaaralla. Matkaa tuli 19 km, ja aikaa kului 2h 20 min. Reitti kuvineen löytyy täältä, poimin niistä muutaman tähän blogiinkin:


Sofia-kissa osaa arvostaa italialaista maastopyöränkuljetuskalustoa



Ponttoonisillalla - olipas napakka ja kylmä tuuli kun puhalsi vielä Oulujärveltä!



Jihaa! Sopiva polku löytyi. Nyt saa latupohjan polkeminen riittää, metsään mars!



Esan ensimmäinen metsäpolkuajo: "Täällä on vähän näitä juurakoita..."



Tankkaustauko



Pannut! Ja vielä tasaisella... on siinä matkanvetäjä...



Koivuportti



"On vähän kivikkoinen polku..."



Kajaanin linnan rauniot



Näkymiä Vimpelinvaaran laelta



Jihaa!

3.5.08

Vertailua viime kevääseen

Kausi on lähtenyt hyvin käyntiin. Tähän mennessä olen polkenut 39 % koko viime kauden kilometrimäärästä! Tämänpäiväisen Lempäälän kierroksen jälkeen kasassa on 784 km. Viime vuonna samaan aikaan kilometrejä oli matkamittarissa 242. Tosin tuolloin tammi- ja helmikuussa ei tullut lainkaan kilometrejä, kun tänä vuonna niitä ehti kertyä jo 276!

Kevätkauden vertailu. Toukokuu on tietysti tässä vaiheessa vielä kesken.

Tuossa Lempäälän kierroksella loppui matkapuhelimen akku kesken matkan - kokonaiskilometrimääräksi tuli 66,5 km ajassa 2 h 34 min, josta keskinopeudeksi 25,8 km/h. Keskisyke oli 144, kaloreita kului 1 379 kcal.

1.5.08

Vappu!

Pientä vappuajeluakin tuli harrastettua vanhalla hybridillä. Eilen keskiviikkona kävin hakemassa pojan hoitopaikasta, ja kävimme yhdessä pienen kierroksen ennen kotiin paluuta. Lämmintä oli +22 astetta, hyvin jo tarkeni pyöräilyshortseilla ja lyhythihaisella pyöräilypaidalla. Eli niillä oikeilla pyöräilyvaatteilla, siis.

Vapun juhlintaa kävimme katsomassa koko perheen voimin Tammerkoskella ja Tammelantorilla. Tallentelin matkan Sports Trackeriin kahdessa osassa: menomatka tässä, ja paluumatka tässä.

Molempien päivien ajot olivat vähän tuollaisia huviajeluita, joten sykemittarikaan ei ollut mukana. Leppoisia kevään huviajeluita :D