26.5.07

69 km lenkki!

Lauantaina 26.5. on nyt sitten tehty tähän mennessä pisin yhtäjaksoinen pyörälenkki: 68,9 km ajassa 2h 49 min, keskinopeus 24,5 km/h, sykemittarin mukaan reilut 1,1 kilokaloriakin kulutettuna :D Tämä siis hybridillä ajettuna. Ohessa kuva Anian rantatieltä jostain Säijän ja Lempäälän väliltä.



Matka alkoi kaikkea muuta kuin lupaavasti. Fiilis ei lähtiessä ollut kovinkaan urheilullinen, lähinnä tuntui että jos sen nelikymppisen lenkin jaksaisi niin hyvä olisi. Vastatuulikin puhalsi. Reitin kiertosuunta oli kyllä tietoiseti valittu niin päin että mennessä olisi vastainen ja paluusuunnassa myötäinen, mutta silti tuntui ettei tule mitään.

Olin ottanut tarakalle varalta pitkälahkeiset pyöräilyhousut, jos iltaa kohti tulisi kylmä. Karttalaukkua säätäessä unohdin tarkistaa housunyssäkän asettelun tarakalla, ja niinhän siinä kävi, että tuskin oli matkaa kulunut kuin pari kilometriä, oli toinen lahje kietoutunut tiukkaan takarenkaan vaihdepakan ympärille. Pääsi nimittäin muutama ärräpää siinä vaiheessa... ei niinkään itse tapahtuma kuin se, että oli alkujaan housut huonosti jättänyt tarakalle. No, pienen operaation jälkeen matka jatkui.

Matkavarusteina oli karttalaukussa kaksi banaania ja juomatelineessä iso juomapullo, jossa laimea appelsiinituoremehu-lähdevesisekoitus. Reitin pituus ei ollut etukäteen tarkkaan tiedossa, mutta olin arvioinut sen about 70 km pituiseksi, ja ajattelin syödä yhden banaanin 1/3 ja 2/3 välietapin kohdilla. Tämä toimikin hyvin, vatsa toimi hyvin ja energia tuntui imeytyvän nopeasti. Juotavaa olisi voinut olla vielä pikkupullollinen lisää - täytynee asentaa toinenkin juomapulloteline pitkiä matkoja varten.

Matkan puolivälissä, Lempäälän keskustan tietämillä Säijäntien ja Tampere-Lempäälä-tien risteyksessä otin kuvan "todisteeksi" suorituksesta. Kuvia olisi vonut ottaa kyllä useampiakin, sen verran upeita maisemia tien varrella oli - etenkin, kun aurinko paistoi sateen jälkeisen autereen läpi.



Erikoista oli, että juuri tässä puolivälin kohdilla "kone" tuntui vasta käynnistyvän. Syketaso oli siihen saakka pysytellyt enimmäkseen "below zone" jossakin 115...130 välillä. Kun luvassa oli myötätuulta, päätin nostaa hieman nopeutta. Tosin maasto oli sen verran mäkistä, että vauhdin nostosta ei juuri voinut puhua: sykkeet sen sijaan kohosivat "in-zone" alueelle ja paikoin ylikin, 130...155 välillä meni varmaankin koko loppumatka. Sykemittarin mukaan "in-zone" alueella meni matkasta 1 h 3 min, "below zone" 1h 38 min ja "above zone" reilut 6 minuuttia. Keskisyke koko matka-ajalta oli 128 huipun ollessa 198 (epäilen kyllä mittarivirheeksi!).

Arvioisin, että ennen puoltaväliä keskinopeus oli lähempänä 20 km/h ja puolenvälin jälkeen lähempänä 28 km/h, josta koko matkan keskinopeudeksi tuo 24,5 km/h. Tulevaa Pirkan pyöräilyä ajatellen arvokasta dataa... Jos matka on 134 km, on seitsemän tunnin urakka kohtalaisen realistinen, jos takamus kestää satulassa ilman pidempiä taukoja. Energia pitäisi mitoittaa matkan varrelle 2,5...3 kilokaloriin.

Entäs fiilikset matkan jälkeen? Upeat, tietysti! Kun oli päässyt suihkun jälkeen sohvalle löhöämään, ei mennyt aikaakaan kun alkoi kummasti nukuttamaan ;) Tämä lenkki täytyy tehdä toistekin. Ja kilpapyörän säädöt on saatava sellaisiksi, että jaksaa ajaa vertailuajan!

5.5.07

Hybridi huoltoon, uusi pyörä korjailtu

Do dii! Tänään kävin molempien pyörien kanssa huollossa. Uuden pyörän osalta kyse oli vain vaihtajan vaijerin kiristämisestä, onneksi. Hybridi sen sijaan jäi perushuoltoon, saan sen ensi viikolla takaisin käyttööni.

Täytynee ryhtyä tutustumaan kilpapyörän tekniikkaan, jotta osaa itse perustason korjaukset tehdä vaihteistolle. Näyttäisi olevan säätötarvetta aina silloin tällöin. Onneksi liikkessä oli hyvää ja osaavaa palvelua - tämä meni ilman eri maksua - mutta pidemmän päälle tulee arvokasta pyöräilyä, jos kaikki "pikkuviat" täytyy käydä liikkeessä huoltamassa.

Jospa tänään tai huomenna ehtisi pidemmälle lenkille nyt, kun vaihteenvaihto taas kilpapyörässä toimii :D